• Telefon : 49 542 180
04jan
2017
0

Kísérletek délutánja – 2016. december 6.

A miskolci Herman Labor munkatársai Mikulás napján tartottak egy látványos, izgalmas kísérletsorozatot iskolánkban, ami óriási élmény volt a résztvevő vendégeknek, saját tanulóinknak és tanárainknak egyaránt. A rendkívül szimpatikus kísérletvezetők gördülékenyen, holt idő nélkül, a vendégek bevonásával szereztek nekünk egy „tudományos-fantasztikus” délutánt.

Kaptunk hideget (számos folyékony nitrogénnel végzett „boszorkányos” kísérlet volt), meleget is (lángoszlopok táncoltak zenére). Praktikus tippeket is láthattunk, például: Hogyan mossuk fel rendkívül gyorsan a padlót úgy, hogy utána ne is kelljen várni, amíg felszárad? Roppant egyszerűen, csak zúdítsunk a padlóra egy edényből folyékony nitrogént, és kész is vagyunk (kár, hogy ez az anyag nagyon drága – így marad a régi módszer).  Láthattuk a szivárvány színeit lombikokban felvillanni és eltűnni, és persze a program végén volt nagy durranás is. Akik látták ezeket a különleges kísérleteket, és a Herman Labor dolgozóinak szakértelmét vidámsággal fűszerezve, azoknak a fizika talán már nem is olyan félelmetes

Másnap Jakab Kinga és Poórné Aranyosi Amália tanárnők lelkesen folytatták a kísérletezést, először „feltöltődtünk” elektromosság témakörben, majd szilárd és folyékony halmazállapotúként is viselkedő (nem Newtoni) anyagokkal ismerkedtünk meg.   Zúzós zenére táncolt a „keményítőszörny”, a fizikusok játszóterén volt intelligens gyurma és varázshomok, plexiből készült gúlában 3D hologram videót láttunk, végül, az esemény zárásaként, víz alatti tűzijátékban gyönyörködhettünk.

Herczegné Szabó Anita

A felsoroltakon kívül persze még sok érdekességnek voltunk szemtanúi, ízelítőül, íme, néhány pillanatkép a két napról: