• Telefon : 49 542 180
17dec
2014
0

Drámapedagógia foglalkozások Budapesten

2014 őszén iskolánk a Nyitott Kör Egyesület pályázatán lehetőséget kapott arra, hogy két alkalommal komplex színházi nevelési előadáson vegyen részt Budapesten a Jurányi Produkciós Közösség Házban.

A színházi nevelési előadás egy többnyire 3 óra időtartamú interaktív előadás, amelyet drámapedagógus vezet. A színházi formában feldolgozott történet kapcsán egy kérdést, vagy témát vizsgálnak meg: az előadást játszó színész-drámatanárok és a diákok közösen játszanak, gondolkodnak. A diákok nemcsak nézői az előadásnak, hanem jelenlétükkel, kérdéseikkel és gondolataikkal alakítják az eseményeket.
Első alkalommal, december 3-án 25 diák vehetett részt A virágnak megtiltani… című előadáson.

200 évvel ezelőtt egy fiatal 15-16 éves korára nemileg érett volt, és 17-18 évesen családot alapított. Manapság 12-13 évesen érnek a kamaszok, és akár harminc évesek is elmúlnak, mire gyereket vállalnak. Mit kezdenek ezzel a rengeteg idővel? Vágyakoznak, frusztrálódnak, sóvárognak és szexelnek. Aztán boldogok, bűntudatot éreznek, csalódnak és újrakezdenek vagy kiégnek.

Kétszáz évvel ezelőtt az udvarlás, a szerelem és a házasság pontosan meghatározott keretek között történt. Manapság mindenki úgy él, és úgy szeret, ahogy akar, és egyre kevesebb a támpont…

Az etűdökből építkező színházi előadás a fiatalkori szexualitás témáját járta körül. Az előadást követően arra keresték a választ, hogy a színházi eszközökkel megjelenített problémák és élethelyzetek hogyan és mennyiben jelennek meg a mai fiatalok életében.

 

Második alkalommal, december 16-án újabb 25 diák tekinthetett meg egy előadást, ezúttal Gubancok címmel.

A történet szereplői egy átlagos család tagjai. A jól kereső apuka, a csinos anyuka, a szorgalmas nagylány és a tinédzser fiú élete látszólag rendben folyik. De a háttérben megoldatlan konfliktusok, kibeszéletlen feszültségek húzódnak, s egyre nehezebb fenntartani a látszatot…

Meddig ragaszkodhatunk kibogozásra váró gubancainkhoz anélkül, hogy azok megfojtanának?
Talán elég megfelelő nézőpontot találni, ahonnan egy csomó nem is probléma?
Esetleg az is elég, ha mások elől sikerül eltitkolni a bajainkat?

A színészek nem csupán egy történetet mutattak meg a diákoknak, hanem velük közösen próbálták megfejteni az események okait, illetve keresték, hogy hogyan lehetne egy tragikus végkifejletet elkerülni.
Mindkét foglalkozást követően az előadásokon részt vevő diákokkal megvitattuk, ill. szerepjáték formájában eljátszottuk az előadás során felmerült problémákat, témákat.

A program szervezője Pázmándi Henriett, kísérőtanárok Dán Krisztina és Murvai Erzsébet.

 Nincs hozzászólás

Hozzászólok