• Telefon : 49 542 180
20dec
2014
0

Adventi gyertyagyújtás

Az elmúlt évek hagyományait követve, idén is megrendezésre került iskolánkban az adventi gyertyagyújtás.
Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart. Advent első vasárnapja egyúttal az egyházi évkezdetét is jelenti.

Adventkor a XIX. század óta szokás koszorút készíteni, amely általában fenyőből készül, és négy gyertya díszíti. A gyertyák színe hagyományosan lila, illetve a harmadik gyertya rózsaszín.
A katolikus egyházban a lila a bűnbánatot jelképezi, míg advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon az úr eljövetelének közelségét ünneplik, e nap színe a rózsaszín.
A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet, jelképezve a növekvő fényt, amit Isten Jézusban a várakozóknak ad karácsonykor.

A katolikus népi vallásosságban minden gyertya szimbolizál valamit. Az első a hit gyertyája, Ádámot és Évát jelképezi, hiszen a bűneset után nekik ígérte meg Isten először, hogy elküldi a Megváltót. A második a remény gyertyája, amely a zsidó népet jelképezi, akik évezredeken keresztül várták a Messiást. A harmadik, a rózsaszín gyertya Szűz Máriáé, és azé az örömé, hogy a Fiú a földre jött. A negyedik Keresztelő Szent Jánosé, aki utat készített Jézusnak az emberek szívében, ez a szeretet gyertyája.

Idén az iskola aulájában péntekenként, nagyszünetben került sor a gyertyagyújtásra, vers- és prózamondás, valamint közös éneklés után. Idén először dress code is volt, az első gyertyagyújtás napján lila, második alkalommal piros, az örömvasárnapot megelőzően piros – fehér, az utolsó alkalommal pedig zöld szín volt az ajánlott viselet.

Áldott, békés karácsonyt, és boldog új évet kívánunk iskolánk minden dolgozójának és tanulójának!